Over mij & PuurBlaauw

'Nieuwe paden maken en anderen daar in meenemen'

Missie

Bij PuurBlaauw coach ik jongeren en volwassenen met ADHD of symptomen daarvan. Wat mij uniek maakt als coach is dat ik met nuchterheid en humor een hele praktische stijl van coaching heb. De huidige standaarden waar op er naar ADHD gekeken wordt vind ik achterhaald en niet meer van deze tijd. Infeite is ADHD een opsomming van gedragingen die je ziet wanneer er aan opgelegde verwachtingen voldaan moet worden, daar zijn mensen met ADHD veel te slim en, vaak ook,  gevoelig voor. Ik ben er van overtuigd dat wanneer een ADHD brein zijn volle potentie in kan zetten, alle verwachtingen overtroffen kunnen worden. Ik vind het gewelding om dat potentieel weer, al dan niet deels,  naar voren te helpen halen.

Om dit te doen ben ik nieuwe wegen gaan verkennen, en zet ik nu elementen uit allerlei stromingen in om jou mee te kunnen nemen naar een helderder hoofd.

Hersenbrekers ADHD coach Bas den Blaauwen

Over de ADHD-coach

Vanaf kind af aan was ik al vaak teruggetrokken, afwezig en had ik moeite met focussen op 1 taak, tenzij ik deed wat ik leuk vond, dan kon ik er helemaal in opgaan. Plannen ging mij nog niet zo goed af en was is sociaal ook niet heel sterk.  Ik vergat veel en moest regelmatig nablijven op de basisschool omdat ik mijn rekenwerk niet af had.


De middelbare school was voor mij niet veel beter en ben daarna nog een sportopleiding gaan doen. Zelfs hier kwamen dezelfde patronen tot uiting. Na 2 jaar ben ik er mee gestopt met de studie en gaan werken.


Het was tijdens mijn 2e baan dat ik merkte dat ik wel wilde, maar niet verder meer kwam. Mijn prestaties kreeg ik met geen mogelijkheid nog beter.  Het was hier, op mijn 24e , dat ik het idee kreeg dat ik misschien wel eens ADHD zou kunnen hebben. Zodoende ben ik naar de huisarts gegaan en ik kreeg direct een doorverwijzing naar het GGZ. 7 afspraken en 4 maanden later kreeg ik dan ook de diagnose ADHD. Ik weet het nog heel goed. Ik mocht direct beginnen met medicatie, want dat is de logische stap als je ADHD hebt toch? En ik kreeg het advies van rust, structuur en regelmaat.


Na een paar keer opschroeven van de dosis leek het mij eindelijk niet meer zo veel moeite te kosten om te voldoen aan de wensen van mijn omgeving. En het kwam ook met een prijs. Ik voelde mij ongemakkelijk en afgevlakt, ik had een hoog spanningsniveau en had eigenlijk ook geen idee meer wie ik ook alweer was. En dan alle bijwerkingen nog die ik ervaarde. Na een jaar ben ik er dan ook mee gestopt.  Ik ben niet perse voor-of tegen medicatie overigens.


Het werk wat ik deed paste niet bij mij en ergens wist ik dat. Maar ja…wat dan wel? Zodoende ben ik zelf eens naar een coach geweest die mij wellicht zou kunnen vertellen wat voor werk ik kan doen met mijn ADHD.


En daar begon het

Het begon door over mijzelf te leren, wie ik ook alweer ben in de kern, en wat mijn missie is in het leven. Wat ik werkelijk belangrijk vind en hoe ik dat tot uiting kon brengen. Blijk ik een stuk slimmer te zijn dan ik dacht zeg!

Ongeveer 3 weken later had ik een nieuwe baan en ben ik de opleiding tot ADHD-coach gaan doen. Een coach opleiding die vele malen dieper gaat dan een reguliere coach-opleiding. Deze uitdaging had ik schijnbaar nodig.

Door klussen aan mijzelf en dichter bij het vuur te zitten kreeg ik als snel een hoop nieuwe inzichten over mij, coaching en het leven. En werd het voor mij steeds duidelijker dat ik mensen wil helpen en hoe goed dit bij mij past. En alles met vlag en wimpel gehaald zonder er echt veel moeite voor te hoeven doen... huh?

Over mijzelf heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ik een ontzettend snel werkend brein heb, gevoelig ben, snel verveeld ben, wat mijn leerstijlen zijn en welke kwaliteiten ik heb. En vooral hoe ik dit in kan zetten in het dagelijks leven.


Ik kreeg al snel de kans om daadwerkelijk mensen te gaan coachen waardoor ik in korte tijd veel ervaring op kon doen. Inmiddels ben ik voor mijzelf begonnen onder de naam PuurBlaauw en ziet mijn leven er heel anders uit. Ik ben nu getrouwd, vader van 2 mooie meiden, zelfstandig, lekker weinig regelmaat, genoeg uitdaging, 2 bedrijven, 4 agenda's en kan veel meer dan ik voorheen ooit had gedacht. Ik blijf mezelf ontwikkelen om het meeste uit mijzelf en uit de coaching te halen.


Als ervaringsdeskundige ken ik de klappen van de zweep.

Ik gun iedereen dan ook meer inzicht en zelfkennis omdat ik weet wat dit voor een grote en/of kleine veranderingen met zich mee kan brengen. Hoeveel een kleine stap of een inzicht, waar je misschien normaal nooit aan zou denken, de zaken kan doen omkeren.

Ik vind het belangrijk dat jij je als client jezelf prettig en gehoord voelt, uitgedaagd wordt en zichzelf leert kennen op een dieper niveau. Dat je snapt waarom we iets aan het doen zijn en dat je dit ook in de praktijk kunt brengen en dat het beklijft. In mijn coaching is humor aanwezig en gaan we naar de diepere laag, daar waar verandering echt gebeurd en jij er veel minder hard voor hoeft te werken.


Ik hoop je snel te mogen ontmoeten!

Bas den Blaauwen


p.s. Behalve ADHD-coach ben ik ook mede eigenaar van 'Hersenbrekers'. Daar maken we te gekke trainingen qua zelfontwikkeling en je kunt al gratis een graantje meepikken door onze podcasts te bekijken of beluisteren. #dehersenbrekerspodcast

Mijn visie

”Iedereen beschikt over kwaliteiten en hulpmiddelen die jou verder helpen, elk gedrag heeft een positieve intentie en iedereen kan leren als je weet hoe dat bij jou werkt’’.


Je krijgt het leven soms aangereikt op een manier die niet zo lekker bij je past, vaak wordt dit vertaald als dat je zo lekker in de maatschappij past of heb je het idee dat je raar of anders bent. Stel je voor dat je hartstikke visueel ingesteld bent en je rijtjes met woordjes moet gaan stampen op school. Het kan dan voelen alsof je een vis bent die in een boom moet leren klimmen. 

De standaard ADHD-oplossingen van Rust, structuur en regelmaat kennen we nu wel, dit is zeker niet voor iedereen helpend en kost vaak nog meer energie om je er aan te houden. Ook een aanrijking die niet perse hoeft te passen. Niet te vergeten is de stress en frustratie die het met zich meebrengt wanneer het wéér niet lukt.

Ik geloof in de kracht van samenwerking en dat er overal een waarheid in zit. Zo combineer ik veel verschillende disciplines in de coaching zodat ik jou kan begeleiden op welk stuk jij dat nodig hebt.  Zo kun je dan ook met een breed scala aan problematiek bij mij terecht. En mocht het niet in mijn kunde-veld vallen, dan verwijs ik je door naar iemand die dat wel kan. 


Hoe kijk ik naar ADHD?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en geeft een reeks gedragingen weer. Dit zijn dingen die we meestal onbewust doen en vaak niet helpend zijn.

Ditzelfde geld eigenlijk voor ADD (ook al zie je dit minder duidelijk van de buitenkant). De drukte zit hem dan in het hoofd en ondanks dat er wel stress gevoeld wordt, uit zich vaak minder naar buiten toe.


Aandacht tekort, Is dat wel echt zo?

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk hebben veel mensen met ADHD aandachtsproblemen. en toch hoor ik vaak dingen als; ‘ik ben zo snel afgeleid maar ik kan wel uren gamen’. Of ‘als ik muziek maak ga ik daar helemaal in op’. Wat maakt dat je bij het een wel de aandacht kan houden en bij het ander niet? Ergens zit daar dus een verschil tussen. Check het eens bij jezelf of jij ook iets hebt waar je wel lekker je aandacht bij kan houden. 

Bij ADHD ga ik uit van een snel brein dat snel verveeld is. Het is niet gek dat als je dingen diet die je niet interessant vindt, je onbewust afleiding en invulling zoekt. En zo kijk ik met een positieve blik naar jouw brein. Ook kunnen we dan gaan uitvinden waar jouw brein langer op blijft hangen en hoe je dit vaker kan doen. Oftewel, waar wordt je blij van?

Bij PuurBlaauw zie ik AD(H)D als een superkracht die nog niet tot zijn potentie is gekomen. Hoe leuk zou het zijn om deze weer te ontdekken?

Mensen met ADHD- gedragingen zijn vaak hele slimme en gevoelige mensen die vaak op een andere manier de informatie verwerken dan de maatschappij  van ze verlangt. Wat maakt dat men zich behoorlijk probeert aan te passen en dat gaat niet altijd even soepel of handig. De onhandige gedragingen die we dan doen worden vaak gezien als ADHD. En dat terwijl we het eigenlijk gewoon goed willen doen.

Vanuit deze positieve insteek kunnen we gaan kijken naar kwaliteiten en mogelijkheden. Het kennen van je kwaliteiten geeft energie en motivatie. Weten wat wél voor je werkt maakt dat je de motivatie en energie kun behouden en op jouw manier je plek in het leven vinden.


Hoe gaat coaching in zijn werk?

Coaching doe je voor jouw ontwikkeling, dus jij bent eigenaar van jouw proces. Ik help jou erbij om het voor jezelf duidelijk te maken, in woorden, visueel of gevoel. Zodat jij het echt gaat snappen en kunnen toepassen op jouw manier. Je leert door een andere manier van denken jouw ‘flow’ te vinden. Daar bedoel ik het gevoel mee wanneer alles lekker meezit of goed lijkt te gaan, dat je lekker bezig bent. Weg spanning en geforceerd gedoe!


Nog steeds vaag? Hier de globale werkwijze:

In een coach-sessie zal ik je binnen een veilige omgeving de ruimte geven om je eigen hulpvraag in te brengen. Dan werken we op een stuk wat voor jou relevant is. Heb je geen specifieke hulpvraag of blijft het nog een beetje vaag? Geen punt, daar komen we samen wel achter.

Inzichtelijke gesprekken, visualisaties, modellen, oefeningen worden dan ingezet om jou verder in je ontwikkeling te helpen en tot iets inzetbaars te brengen dat beklijft. Ik zorg ook voor een logische rode draad binnen jouw traject. 


  • Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek, hier heb je de kans om vragen te stellen voor je aan een coachtraject begint en kun je aftasten of de visie bij je past.
  • we plannen per keer een nieuwe afspraak, zo zit je dus niet aan nodeloze sessies vast die al voor je gepland staan.
  • we kijken per keer hoe lang we tussen de sessies houden, geen verplichte tendens, we doen het zoals het voor jou werkt.
  • geen minimum en geen maximum aantal keer dat je komt, jij bent eigenaar van jouw traject, iedere sessie heeft zijn nut.
  • Huiswerk kan, maar is niet verplicht. Je zult merken dat je automatisch bewuster met de besproken stukken aan de gang gaat. En vaak ook onbewust dingen anders gaat doen.
  • binnen een sessie is alles bespreekbaar, mocht ik er achter komen dat het specifieke probleem buiten mijn expertise ligt dan verwijs ik je door naar een expert uit mijn netwerk.
arrow_drop_up arrow_drop_down